Nové povinné systémy od roku 2022

0
0
0
s2smodern

Povinná výbava automobilov, predávaných v štátoch EÚ, sa opäť rozšíri. Rada EÚ, zložená z ministrov členských štátov, totiž schválila upravený zoznam bezpečnostných systémov, ktorými budú musieť byť vybavené všetky nové vozidlá.

Nové pravidlá sa vzťahujú nielen na osobné automobily, ale taktiež na ľahké úžitkové vozidlá, nákladné automobily, či autobusy, vyrobené od roku 2022. Čo bude povinné? Napríklad systém inteligentnej regulácie rýchlosti (ISA), ktorý kombinuje GPS systém s kamerovým sledovaním dopravných značiek a upozorňuje vodiča na prekročenie povolenej rýchlosti. Na rozdiel od skoršieho návrhu ale nebude systém aktívne obmedzovať rýchlosť a bude sa dať vypnúť (pri ďalšom naštartovaní sa však aktivuje, podobne ako napríklad systém stop/štart).

Jedným zo systémov, povinných pre všetky nové autá, vyrobené od roku 2022, bude núdzové brzdenie. Ilustračný obrázok: Dreamstime.

Ďalšou povinnou výbavou sa stane systém núdzového brzdenia, monitorovanie pozornosti vodiča alebo monitoring tlaku vzduchu v pneumatikách, ktorý je síce už povinný, ale súčasná legislatíva umožňuje využívať aj jednoduchšie a lacnejšie nepriame meranie. V každom aute potom bude od mája 2022 musieť byť aj systém udržiavania vozidla v jazdnom pruhu. Vozidlá budú taktiež pripravené na inštaláciu alkoholtestera, ktorý by mal vodičovi zabrániť v použití vozidla, ak by sa v jeho dychu detekoval alkohol. Ide o doteraz najrozsiahlejšie doplnenie povinnej výbavy a je takmer isté, že sa odrazí na cene nových vozidiel.

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.