Americký nadšenec si vyrobil priesvitný katalyzátor

0
0
0
s2smodern

Motiváciou zaoceánskeho garážmajstra bola zvedavosť, čo sa v katalyzátore deje pri spaľovaní štandardnej a bohatej zmesi.

Američan z YouTube kanálu Warped Perception sa údajne viackrát čudoval tomu, prečo jeho Mazda RX-7 po zahriatí žiari zospodu v tme. Keď to preskúmal, zistil, že je to rozžeravený katalyzátor. Wankelove rotačné motory sú vraj známe tým, že púšťajú do výfuku množstvo nespálenej zmesi. Klasické piestové motory to robia v menšej miere, principiálne je však spaľovanie benzínu v nich o tom istom. Preto sa tento YouTuber rozhodol vyrobiť rozličné priesvitné katalyzátory a priamo si pozrieť čo sa v nich deje.

Okrem reálneho katalyzátora s odrezanou polovicou si americký YouTuber vyrobil aj zmenšenú verziu s celoskleneným puzdrom.

Najprv rozrezal štandardný katalyzátor, jednu jeho stenu prekryl ohňovzdorným sklom a pripojil ho k malému motoru z kosačky. Neskôr pokus zopakoval so zmenšeným modelom katalyzátora v celosklenenom puzdre. V oboch prípadoch nechal motor zohriať a bežať so štandardnou zmesou. Potom zmes obohatil, až kým motor presýtil. Čo sa dialo? Pozrite si jeho video. A čo z toho vyplýva? Okrem iného to, že nemusíte mať pod kapotou Wankel, aby vám bolo jasné, že katalyzátor by ste mali držať ďaleko od všetkého horľavého. Napríklad veľmi zlý nápad je zaparkovať rozhorúčené auto s katalyzátorom „zaveseným  prekliato nízko“ kdesi na lúke s vysokou suchou trávou....

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.