Vpred do minulosti: Legendárny DeLorean DMC12 sa znovu bude vyrábať

0
0
0
s2smodern

Športové kupé, preslávené v polovici 80. rokov minulého storočia hollywoodskym trhákom Návrat do budúcnosti, má vzniknúť v malej sérii a s modernou výbavou.

Zástupca automobilky DeLorean Motor Company potvrdil portálu Hagerty.com, že plánuje vypustiť na trh malú sériu obnoveného modelu DMC12. Jej vonkajšie tvary majú ostať zachované, vrátane krídlových dverí a „neupravenej“ povrchovej úpravy z nehrdzavejúcej ocele. Autá sa majú čiastočne skladať z takzvaných N.O.S. dielov (New Old Stock, teda staré skladové zásoby nepoužitých, čiže v podstate nových komponentov), ale aj zo súčiastok, vyrobených úplne nanovo. Tým sa má zachovať pôvodný celkový exteriérový vzhľad originálneho auta vo verzii z rokov 1981-83, ale budú tu aj zmeny, ktoré sa dotknú hlavne technickej a interiérovej výbavy, kde nemá chýbať súčasné audio s konektivitou. A moderné majú byť napríklad aj svetlomety.

DeLorean zo slávneho blockbusteru Návrat do budúcnosti (Back To The Future), vystavený v expozícii filmových štúdií Universal. Foto: Dreamstime.

Reinkarnované DMC12 by mohol poháňať motor s výkonom 350 koní. To znamená, že oproti pôvodnému variantu, ktorý poháňal 130-koňový 2.9 V6 agregát PRV (Peugeot-Renault-Volvo) z minulého storočia, bude musieť byť výrazne vylepšený aj podvozok a brzdy. Presný rozsah výroby zatiaľ nie je definovaný, zástupca DMC však avizuje, že uvažujú maximálne nad jedným až dvoma autami týždenne. Aj v prípade, že by sa predsa len chceli s produkciou viac rozbehnúť, obmedzuje ich zákon o maloproducentoch, ktorý im v USA povoľuje maximálne 325 áut ročne. To, že bude výroba vôbec možná, je však napriek tomu menším víťazstvom, pretože doteraz ju blokovali právne komplikácie, v ktorých podstatnú úlohu zohrával americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA).

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.