Harman vyvinul prvý aktívny systém potláčania hluku z cesty

0
0
0
s2smodern

Americký audio špecialista, ktorý je súčasťou Samsung Electronics, označil systém RANC za svetovú premiéru a na jeho vývoji spolupracoval s automobilkou Hyundai.

Za skratkou RANC sa skrýva anglický názov Road-noise Active Noise Control. A tak ako avizuje toto označenie, má ísť o aktívny systém eliminácie jazdného hluku smerom do interiéru. Konkrétne má potláčať hlučnosť, generovanú kontaktom kolies a povrchu vozovky. Pri tradičných metódach znižovania hlučnosti a vibrácii (NVH) stúpa hmotnosť vozidla, čo má priamy vplyv na jeho spotrebu a emisie. Systém RANC má fungovať tak, že pomocou akceleračných senzorov, strategicky rozmiestnených na komponentoch podvozka, predvída vznik konkrétnych hlukových prejavov a ruší ich vytvorením zvukovej „protivlny“ v reálnom čase.

Zástupca Harman International uvádza, že celý proces analýzy hluku a generovania cieleného „protihluku“ je mimoriadne rýchly vďaka optimalizovaným rýchlostiam výpočtu aj dátového toku. Vďaka tomu je nepríjemný zvuk eliminovaný skôr než sa dostane k uchu pasažiera. A myslelo sa na všetkých cestujúcich, keďže súčasťou systému sú aj mikrofóny pri každom mieste na sedenie. Harman vyvinul technológiu spolu s automobilkou Hyundai a v jej modeli Genesis GV80 bola uvedená na domáci kórejský trh v januári tohto roka.

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.