V premávke na cestách v Nemecku chystajú zmeny

0
0
0
s2smodern

Nemecké médiá sa cez prázdniny venovali aj návrhu zmien zákona, ktorý sa venuje pravidlám cestnej premávky.

Tamojšie spolkové ministerstvo dopravy v novele navrhuje niektoré úpravy, ktoré majú podporiť najmä bezpečnosť najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky v mestách, ako sú cyklisti a chodci. Ak zmeny v Nemecku prejdú, ešte tento rok by sa aj vodiči od nás mohli stretnúť s novými pravidlami i vyššími pokutami za niektoré priestupky.

Pri predbiehaní a obchádzaní cyklistu na vozovke sa navrhuje konkrétna vzdialenosť – ak bude motorista obchádzať cyklistu v meste, bude musieť dodržať bočný odstup minimálne 1,5 m, ak mimo mesta, tak minimálne dva metre. Novinka sa plánuje zaviesť špeciálne aj pre vodičov nákladných vozidiel nad 3,5 t. Tí by v mestách mohli odbočovať doprava s vozidlom len pri rýchlosti v rozpätí 7 až 11 km/h. Za porušenie tohto pravidla potom nemeckí zákonodarcovia navrhujú pokutu vo výške 70 eur.

Ak zmeny v Nemecku prejdú, ešte tento rok by sa aj vodiči od nás mohli stretnúť s novými pravidlami i vyššími pokutami za niektoré priestupky.  Ilustračné foto: Bundespolizei.

Kto zaparkuje napríklad mimo miest určených na parkovanie, týka sa to najmä parkovania na chodníku a vyznačenej cykloceste, mal by v budúcnosti zaplatiť oveľa vyššiu pokutu, ktorej horná hranica bude 100 eur. Doteraz sa za podobný priestupok udeľovalo 15 eur. Zakázané by malo byť aj parkovanie vozidiel v blízkosti križovatiek, ak sa popri ceste nachádza aj pruh pre cyklistov.

Ak motorista v prípade potreby nebude rešpektovať vytvorenie záchranárskej uličky, navrhuje sa, že môže dostať pokutu od 200 do 320 eur i zákaz vedenia vozidla na jeden mesiac. V snahe zabrániť deaktivovaniu systému núdzového brzdenia automobilov chcú nemeckí zákonodarcovia pokutovať vodičov za tento krok sumou 100 eur. Využitie tohto bezpečnostného systému by pri rýchlosti nad 30 km/h malo byť povinné.

Text: rak, ilustračné foto: Bundespolizei

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.