Carlos Ghosn dramatickým spôsobom ušiel z Japonska

0
0
0
s2smodern

Bývalý šéf koncernu Renault-Nissan-Mitsubishi, vyšetrovaný v Japonsku pre finančné machinácie, tajne opustil krajinu, údajne v puzdre na hudobné nástroje.

Internetový portál businessinsider.com priniesol prehľad informácií o príprave a realizácii úteku Carlosa Ghosna z Japonska do Libanonu. Aj v prípade, že by sa len každé druhé „vraj“ z tohto prehľadu ukázalo byť pravdou, pripomína priam hollywoodsky scenár. Ghosn bol obvinený z finančných machinácií vo výške desiatok miliónov dolárov ešte v novembri 2018. Japonské úrady ho vtedy zatkli a hrozilo, že ak mu dokážu vinu, posedí si pekne dlho. Čas do marca 2019 strávil za mrežami, následne bol prepustený do domáceho väzenia s nonstop 24-hodinovým sledovaním. Ako sa však ukázalo, jeho stráženie nebolo dostatočné a Ghosn utiekol.

Ghosn vlastnil štyri pasy: dva francúzske, jeden libanonský a jeden brazílsky. Tie mu boli odňaté, ako preventívne opatrenie proti jeho úteku. V máji 2019 mu však jeden z francúzskych pasov vrátili. Práve tento pas mal využiť pri vstupe do Libanonu, ktorý sa stal cieľovou krajinou jeho úteku, keďže má aj občianstvo tejto krajiny, v ktorej vyrástol a ktorá navyše nevydáva osoby do Japonska. Samotný Libanon považuje jeho vstup do krajiny za legálny a na jej pôde má Ghosn dokonca veľkú podporu, vrátane kampane „We Are All Carlos Ghosn“ (My všetci sme Carlos Ghosn).

Dramatický mal byť aj samotný priebeh úteku. Do Ghosnovho domáceho väzenia v Tokiu mala prísť skupina hudobníkov, ktorá ho následne pri odchode údajne vyniesla z domu v puzdre na hudobné nástroje. Iná verzia pre zmenu tvrdí, že Ghosna zachytili bezpečnostné kamery, ako v nedeľu 29. decembra opúšťa svoj tokijský dom. Samotný útek mal prebehnúť pomocou dvoch privátnych „business jet“ lietadiel, prenajatých od istej tureckej spoločnosti, z ktorých prvé previezlo Ghosna z Japonska do Istanbulu a druhé ešte v ten istý deň, v pondelok 30. decembra, z Istanbulu do Bejrútu.

Po tom, ako sa „zrazu objavil“ v Libanone, sa k svojmu úteku vyjadril aj samotný Ghosn. V utorok 31. decembra 2019 vyhlásil, že sa rozhodol opustiť Japonsko pre zaujatý prístup tamojšej justície, založený na prezumpcii viny a okrem iného tvrdí: „Neušiel som pred spravodlivosťou, ušiel som pred nespravodlivosťou a politickou perzekúciou.“ Spúšťacím momentom celého plánu na útek sa údajne mala stať informácia, podľa ktorej hrozili prieťahy v jeho procese v Japonsku až do roku 2021. Je Carlos Ghosn zločinec ako tvrdia Japonci, alebo hrdina, za akého ho majú v Libanone? To ukáže až čas....

Zdroj/foto: Businessinsider.com

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.