Američania neveria autonómnym vozidlám

0
0
0
s2smodern

Takmer tri štvrtiny účastníkov prieskumu v USA by chceli mať k dispozícii možnosť prevziať riadenie v problémovej situácii.

Magazín Automotive Fleet uverejnil výsledky zaujímavého prieskumu, týkajúceho sa názorov občanov USA na rozličné aspekty autonómnych vozidiel. Iba 12 % opýtaných vyjadrilo dôveru k jazde v autonómnom vozidle. Najväčším dôvodom na obavu je nemožnosť zasiahnuť do riadenia. Až 72 % respondentov sa vyslovilo, že by sa cítili podstatne lepšie, keby mali k dispozícii možnosť prevziať od autonómnych systémov ručné ovládanie vozidla v prípade, že hrozí nepríjemná situácia. A až 69 % by dokonca uprednostnilo autonómne vozidlo, ktoré by malo na palube aj „ľudského“ záložného vodiča.

Kým nemožnosť prevziať ovládanie sa v prieskume ukázalo byť hlavným dôvodom obáv, objavili sa aj konštruktívne motívy, zamerané na to, čo by dôveru používateľov zvýšilo. Až 42 % opýtaných sa vyjadrilo, že by im pomohla zvýšiť dôveru osobná skúsenosť, pri ktorej by videli, alebo by sa priamo zúčastnili, predvedenia autonómneho vozidla. Podielu 47 % respondentov by stačilo, keby vedeli, že takého automobily boli úspešne podrobené prísnym testom a kontrolám. Až šesť z desiatich Američanov by chcelo vidieť v médiách či iných verejných zdrojoch viac informácií, predovšetkým na tému právnej zodpovednosti v prípade nehody autonómneho vozidla – a pri právnom systéme v USA sa im ani nečudujeme....

Ilustračné foto: Dreamstime.

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.