Omán – neobjavená perla Arabského polostrova

0
0
0
s2smodern

Omán nie sú len luxusné rezortné dovolenky. Táto krajina na arabskom polostrove má čo ponúknuť aj motoristom, obzvlášť fanúšikom 4x4. Všetky zaujímavé oblasti krajiny sú prístupné pohodlnými asfaltkami, skutočná zábava a dobrodružstvá ale začínajú mimo asfalt po odbočení do hôr, do púšte, alebo k moru.

Sultanát Omán je typická moslimská krajina, plná krásnych mešít, voňajúca kadidlom. Donedávna bol pomerne uzatvorený voči cudzincom, aj akýmkoľvek zmenám, ale za posledné tri desaťročia krajina prešla veľkými zmenami.

Aký je Omán?
Na svoju históriu a kultúru sú však Ománci veľmi hrdí, preto veľa investovali do obnovy historických pamiatok a aj do výstavby ciest, aby boli všetky zaujímavé miesta ľahšie prístupné. Stretnutia s Ománcami boli pre nás veľmi osviežujúcimi zážitkami, pretože sú vždy usmiati, milí a veľmi nápomocní. Voči turistom sú veľmi tolerantní a nosenie tradičných odevov nevyžadujú ani u žien, aj keď sa odporúča, aby nemali odhalené ramená a nohy nad kolenami. Počasie býva počas roka teplé a stabilné, v južných oblastiach v júli a auguste ovplyvňované monzúnom Khareef. Ak sa okrem turistiky a spoznávania krajiny chystáte aj na kúpanie v mori, ideálna je jar alebo jeseň, kedy teploty nepresahujú 35 °C, ale more je príjemne teplé. Výhodou Ománu je, že kempovanie nadivoko zatiaľ nie je obmedzované, takže ak sa rozhodnete pre dobrodružnú cestu mimo miest, môžete si svoj stan rozložiť na akomkoľvek peknom mieste na pobreží alebo vo wadi (hlbokom údolí uprostred hôr).

V Muscate je možné navštíviť veľkú mešitu Sultána Qaboosa. Wekan – čarovná pôvodná dedinka s oázou v horách. Ománsky Grand Canyon pod najvyšším vrchom Jebel Shams.

Ako do Ománu
Dostať sa do Ománu vlastným autom nie je nemožné, ale zdĺhavé, preto je jednoduchšie do krajiny priletieť a auto si prenajať. Na letisku v hlavnom meste Muskat operuje niekoľko celosvetových autopožičovní. Omán zatiaľ netrpí pretlakom turistov, ale je vhodné zarezervovať si auto dostatočne vopred. Pre jazdu do wadi alebo po púšti je rozhodne potrebné aspoň auto typu 4x4. Ak sa nechystáte offroadovať, od severu až po najjužnejší juh krajiny sa dá presúvať po pohodlných asfaltových cestách a stačí vám akékoľvek bežné auto. Pokiaľ by ste ale chceli vidieť terasové polia, na ktorých sa na náhornej plošine Sayq pestujú slávne ománske ruže, bez 4x4 to nepôjde. Hore síce vedie luxusná panoramatická asfaltka stáčajúca sa do množstva prudkých zákrut, vojenská kontrola vás však bez 4x4 vozidla hore nepustí kvôli bezpečnosti.

Wahiba Sands – krásne, ale zradné piesky. Bez pomoci by sme tam zostali. Biele pláže pri Salalah, blízko hraníc s Yemenom. Prieduchový gejzír kúsok od Salalah.

Omán nie je iba Muscat – objavte Západné Hajary
Muskat ako hlavné mesto krajiny je absolútnym opakom nie tak vzdialeného a turistami obliehaného Dubaja. Nad mestom sa netýčia žiadne sklené výškové budovy, nie sú tu davy turistov, celkovo si mesto zachováva príjemný pokojný tradičný vzhľad. Nás však lákalo pohorie Západné Hajary, zdvíhajúce sa hneď za mestom, ktorému kraľuje najvyšší vrch Ománu Jebel Shams (3009 metrov). Týči sa nad hlbokým kaňonom, prezývaným aj Grand kaňon Ománu. Ak sa sem vyberiete, odporúčame prejsť najskôr roklinu Wadi Nakhr, tvoriacu dno kaňonu. Potom sa dá prejsť po jednom z turistických chodníkov, ktoré ománsky Grand kaňon ponúka na svojom hornom okraji. Umožní vám to skutočne precítiť hĺbku a výšku tohto miesta. Balcony Walk je fyzicky menej náročná traverzová trasa ponad okraj kaňonu. Ak sa cítite fyzicky zdatní, pokúste sa vystúpiť na Jebel Shams, rátajte však s tým, že je to náročný 9-hodinový trek, na ktorom vám hory a prudké slnko nič nedarujú. Vyrazte zavčasu s poriadnou zásobou vody.  Pri presune k Jebel Shams môžete asfaltovú cestu z Muskatu vymeniť za štrkovú cestu priamo cez hory. Určite si užijete nádherné výhľady a možno objavíte Wekan, jednu z najmalebnejších pôvodných dediniek, ktorá ukrýva čarovnú zelenú oázu s vinicami, granátovými jabloňami a terasovými poľami zavlažovanými vodnými kanálmi aflaj. Ak máte chuť na trochu histórie, určite sa zastavte v mestách Nizwa a Bahla, v ktorých nájdete veľmi dobre zrekonštruované pevnosti. Nám sa však viac páčila návšteva menej turisticky exponovanej pevnosti v mestečku Jabreen.

Baobaby pri Salalah – pripomienka dávnej spolupráce s otrokárskym Madagaskarom. Wadi Shab – skalné jazierka a tajomná jaskyňa s vodopádom. Sur – posledná fabrika na výrobu tradičných drevených lodí dhow.

Wahiba Sands – nádherné aj zradné duny
Stráviť noc, kempujúc uprostred piesočných dún, je nádherný zážitok. Vďaka absencii svetiel z obydlí môžete nerušene pozorovať nádherne hviezdnaté nebo. Buďte ale opatrní, pretože v noci na púšti nie ste sami. Možno aj vás ráno prekvapí množstvo bizarných stôp po živočíchoch, plazoch a hmyze, ktoré vám v noci behali okolo stanu. Cez deň je veľkým lákadlom offroadové jazdenie po piesočných dunách. Počúvajte pud sebazáchovy a nikdy sa do dún nepúšťajte, pokiaľ jazdíte ako samostatné auto. Ak v dunách zapadnete, bez pomoci sa z nich dostanete len veľmi ťažko a vydať sa hľadať pomoc môže znamenať niekoľkohodinovú túru po rozpálenom piesku. Ak túžite po jazde v dunách, zverte sa do rúk miestnej agentúry, prípadne si zabezpečte záložné auto, ktoré vás v prípade problémov zachráni. Alebo sa do jazdy na vlastnú päsť nepúšťajte ďaleko od najbližšej dediny.

Chutné jedlo, dostupné v akýchkoľvek miestnych reštauráciách. Bazár Muscat – všetko možné za ceny, aké si dohodnete. Ráno na púšti Wahiba Sands. V noci sme tu neboli sami.

Ďaleký juh
Ak máte dostatok času, odporúčame cestu až na juh krajiny. Mesto Salalah je síce plné turistov, ale väčšina z nich neopustí rezorty, takže budete mať dosť možností užiť si nádherné ľudoprázdne biele pláže na juh od mesta, v smere k hraniciam s Yemenom. Odbočte z asfaltovej cesty k pobrežiu a objavujte. Nenájdete tu bufety ani slnečníky, očaria vás však pokoj, nádherné tyrkysové more a biely piesok, ktoré môžu konkurovať plážam v Karibiku. Keď sa budete vracať do Salalah, sledujte odbočku na Marneef Cave (Jaskyňu Marneef). Jaskyňu nenájdete, ale budete sa môcť potešiť pohľadom na gejzír z morskej vody, ktorú vlny vystrelia cez kolmé prieduchové diery v pobrežnom útese. Výška gejzíru závisí od toho, ako veľmi je more rozbúrené. V údoliach (wadi) okolo Salalah si môžete pozrieť stromy kadidlovníka, z ktorého sa už oddávna získava živica na výrobu kadidla. Vďaka nemu Omán zbohatol dávno predtým, než do krajiny začali tiecť peniaze z ropy. Ďalšou zaujímavosťou v tejto oblasti je skupinka baobabov, ktoré by sme čakali skôr na Madagaskare. Sú pripomienkou tienistej stránky histórie Ománu, keď udržiaval obchodné styky s Madagaskarom v rámci prekvitajúceho obchodu s otrokmi.

Späť na sever
Ospalé mestečko Sur, asi 200 km juhovýchodne od Muskatu, ponúka možnosť nazrieť do poslednej fabriky, kde sa ručne vyrábajú tradičné drevené lode (dhow). Je to dielňa pod holým nebom na brehu mora, za veľkým plotom. Všade vonia čerstvo ohobľované drevo. Možno vás jeden z robotníkov pozve aj na palubu práve vyrábanej lode. Neďaleko mesta Sur si nezabudnite spraviť zastávku v údolí Wadi Shab. Budete musieť absolvovať 45-minútový peší výstup, ale nebudete ľutovať. Odmenou vám bude osviežujúci kúpeľ v skalných jazierkach a ak netrpíte klaustrofóbiou, môžete preplávať aj do jaskyne s vodopádom. Do jaskyne je však iba jedna cesta – úzka medzera medzi skalami, kam sa vám pri plávaní zmestí iba hlava. Pred odchodom z Ománu sa v Muskate zatúlajte do uličiek Mutrah Souq. V starom bazáre sa vám do pamäte vryje vôňa všade prítomného kadidla, ale aj množstva tradičných olejových parfémov. Ak hľadáte suveníry, toto je to správne miesto, ale nezabudnite zjednávať. Najlepšie ceny dostanete, ak si tak, ako Roman, oblečiete tradičné pánske biele pyžamko a na hlavu si posadíte ománsku čiapočku.

Prajeme vám veľa pekných zážitkov.

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.